Bemutatkozás:

A Bolyós Mérnöki Iroda alapítója Bolyós András 2012-től foglalkozik főállásban ív/ellenálláshegesztő készülékek, célgépek, robotcellák tervezésével. A későbbi években önálló vállalkozási formában folytatódik a tevékenység, melyhez csatlakozik fia, ifj. Bolyós András, így 2014-ben megalakul a Bolyós Mérnöki Iroda Bt. A kezdeti időszakban megbízások alapján csak tervezés és tervdokumentációk készítésével foglalkoztak, a gyártás kooperációban történt. Az évek során látva a megrendelők komplex igényeit, beruházás indult saját műhely létrehozására. Ennek eredményeképpen folyamatosan bővülő gépparkkal rendelkezik a vállalkozás, így téve rugalmasabbá a szolgáltatásukat.  
 
Tevékenység:

Cégünk fő profilja az ív/ellenálláshegesztő szerszámok, készülékek, célgépek tervezése és gyártása. Ív és ellenálláshegesztésen belül kézi és robotos technológiában is van tapasztalatunk, ezen kívül az ellenálláshegesztés körében foglalkozunk egyedi elektródok tervezésével és gyártásával is. Az egyedi elektródok esetében kiemelten fontos a helyes anyagmegválasztás, ami garantálja a megfelelő kötésminőséget és a hosszú szerszámélettartamot, berendezéseink tervezése során ezt mindig elsődleges szempontként kezeljük. Igény esetén vállalunk kizárólag tervezést, mely tartalmazza a CAD modellt és a gyártáshoz szükséges dokumentációt, ilyen esetben a gyártás kivitelezése a megrendelő feladata. Továbbá lehetőség van hozott tervek alapján csak gyártás kivitelezésére is.  Garancia akkor érvényes a berendezéseinkre, ha a tervezést és a gyártást is cégünk végezte.  

 

A tervezést Solid Edge 2019-es verziójával végezzük. A folyamathoz szükség van a megrendelő által biztosított munkadarabra, arról készült CAD modellre (kérjük lehetőség szerint STEP formátum alkalmazását) és műhelyrajzra. Bonyolultabb feladatok esetén helyszíni egyeztetés lehetőségét is fontosnak tartjuk. A tervezés fázisa alatt folyamatos kapcsolattartást tartunk a megrendelővel, ez úgy nyilvánul meg, hogy egyszerűbb feladatok esetében elküldjük a kész CAD modellt jóváhagyásra, míg bonyolultabb feladatoknál az egyes részfeladatok állomásai végén biztosítunk konzultációs lehetőséget. A gyártást csak a megrendelő jóváhagyása után kezdjük meg.

 

A gyártást, ezen belül a forgácsolást, mint marás, fúrás, esztergálás, köszörülés lehetőség szerint a saját gépeinkkel végezzük el. Természetesen adódnak olyan feladatok, melyek túllépik az általunk biztosított gépek méretbeli kapacitását, vagy olyan technológiát igényel, mellyel nem rendelkezünk (például precíziós öntés), ilyen esetben vannak partnereink, akikkel együttműködve el tudjuk végezni a munkát. 

 

Kooperációs technológiáink:

- Lézer, láng, plazmavágás
- Élhajlítás
- Felületkezelés (festés, galvanizálás)
- Hőkezelés
- Precíziós öntés
- Nagyobb munkadarabok forgácsolása
- Fogazás
- PLC programozás

 

Tapasztalatunk szerint, a megrendelők igényei sok esetben eltérnek egymástól a gépépítő elemek tekintetében, ennek megfelelően lehetőséget biztosítunk a megrendelőnek, hogy meghatározhassa milyen márkájú elemeket preferál.
 

 

Néhány ezek közül: